Sağlıklı Ara Öğünler

Diyet listelerinin olmazsa olmazı tabi ki ara öğünlerdir. Kişiye göre ara öğünde tüketilecek besin miktarı ve çeşidi değişiklik gösterebilmektedir. Çalışma hayatında ise pratik ara öğünler tercih edilirken bunun yanında tok tutucu özelliği olması da iştah kontrolü açısından önemlidir.
Kalorisi az ve lezzetli ara öğün alternatifleri :
1 Bardak Ayran veya Süt ( tarçınlı süt ) veya Sütlü Kahve veya Kefir;
Yoğun iş hayatında nedeniyle ara öğünde yemekten çok, sıvı tüketmeyi tercih edenler için güzel bir seçeneklerdir. İçerdiği protein sayesinde tokluk süremizi uzatarak iştah kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Ceviz veya badem / fındık / yer fıstığı Kuruyemişler
Tüketilecek miktar kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kuruyemişler içerdikleri sağlıklı yağlar ve lif sayesinden kilo kontrolüne yardımcı olur.
Taze Meyve veya Kuru Meyve
İş hayatında pratik olması nedeniyle kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi meyveler tercih edilebilir. Kuru meyveler içerdikleri fruktoz şekeriyle tatlı krizinde tüketilebilecek en masum kaçamaklardır. Ancak 20 gr kuru meyvenin; 1 porsiyona eşdeğer Meyve olduğu unutulmamalıdır.
Örneğin; 2 adet ceviz + 2 adet kuru kayısı beraber tüketilerek daha dengeli bir ara öğün yapılmış olur.
Taze meyvelerden elme- armut- şeftali – kayısı gibi meyveler taşıma kolaylığı açısından tercih edilebilir.
Örneğin; Tarçınlı elma
Ekmek ( esmer) + Peynir ( az yağlı) veyaBeyaz leblebi + ayran veya Etimek karper peynir
Akşam yemeği çok geç saatlere kalan kişiler için ise daha doyurucu ; karbonhidrat ve proteinin bir arada yenildiği ara öğünler tercih edilebilir